گاز مایع (LPG) چیست و چگونه کار می کند؟
گاز مایع (LPG) چیست و چگونه کار می کند؟
معرفی گاز مایع
این گاز در پالایشگاه ها تهیه می شود و حاصل پالایش نفت خام و همچنین یک فرآورده ی فرعی از پالایش گاز طبیعی می باشد. از دیگر کاربردهای این گازها می توان به استفاده از ﺁن ها به عنوان خنک کننده در تجهیزات سرمایشی مثل یخچال ها و کولرها اشاره نمود.
همچنین از گاز مایع در افشانه ها نیز استفاده می شود. از ویژگی های حرارتی آن هم، می توان گفت که ارزش حرارتی آن از بنزین و نفت کوره بیشتر است چرا که معادل 1/46 مگاژول بر کیلوگرم است.
البته این گازها در وزن های مساوی از انرژی بالاتری برخوردار هستند و این پدیده، در حجم های مساوی دیده نمی شود. چرا که یک گاز است و گازها هم، متراکم می باشند. به همین دلیل در حجم های مساوی از ارزش حرارتی کمتری برخوردار می باشند. به عنوان مثال، یک لیتر گاز مایع، دارای وزنی برابر ۵۰۰ تا ۵۸۰ گرم است ولی یک لیتر بنزین، معادل ۷۱۰ تا ۷۷۰ گرم، وزن دارد.
کاربرد گاز مایع
گاز مایع به عنوان یک منبع انرژی فراوان در بسیاری از کشورها به کار میرود. این گاز در بسیاری از صنایع و بخشهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در بخش حملونقل، به عنوان یک جایگزین سوخت سنتی در خودروهای بنزینی و دیزلی استفاده میشود. همچنین، برای گرم کردن فضاهای داخلی ساختمانها، مدارس، بیمارستانها و ادارات نیز از این گاز استفاده میشود.
در آشپزخانهها نیز گاز مایع به عنوان یک منبع انرژی برای پخت و پز مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از این گاز نسبت به روشهای دیگر همانند برق و نفت هزینه کمتری دارد. همچنین، گاز مایع به عنوان یک منبع انرژی در بسیاری از کارخانجات، شرکتها و صنایع مورد استفاده قرار میگیرد.
علاوه بر این کاربردها، گاز مایع در بسیاری از کاربردهای دیگر همچون گرمایش استخرهای شنا، سوخت برای کشتیها و خودروهای تفریحی، آبگرمکن و… نیز استفاده میشود. به همین دلیل، گاز مایع یک منبع انرژی موثر و پرکاربرد است که به صورت گسترده در سراسر جهان استفاده میشود.
نحوه انتقال و ذخیره سازی گاز مایع
گاز مایع (LPG) برای انتقال و ذخیره سازی به صورت فشرده در مخازن و مخازن فشار قرار میگیرد. این گاز در فشار بالا و در دماهای پایین به صورت مایع ذخیره میشود. این فرآیند ذخیره سازی، باعث میشود حجم گاز به صورت چشمگیری کاهش پیدا کند، به گونهای که حجم گاز مایع تنها 1/250 حجم گاز در حالت گازی خود است.
گاز مایع شده از طریق کپسول های 11 کیلیویی یا مخازن مخصوص اماده انتقال میشوند. این کپسول ها یا مخازن باید با استانداردهای ایمنی مشخصی مطابقت داشته باشند تا از خطراتی همچون انفجار جلوگیری شود.
برای انتقال گاز مایع از مخازن به کپسول گاز و یا مخزن های ذخیره گاز، از لولههای فولادی و مخازن خودروهای حمل گاز استفاده میشود. برای انتقال گاز مایع به صورت بالاتر از زمین از شبکه لولههای فولادی بهره گرفته میشود. این شبکه لولهها از ایستگاههای پمپ بنزین، ایستگاههای تقلیل فشار، واحدهای صنعتی و مراکز توزیع به مناطق مختلف شهری و روستایی گسترش یافته است.
مخازن گاز مایع صنعتی دارای چه ظرفیت هایی است؟
ظرفیت مخازن صنعتی استاندارد، بر اساس ظرفیت ﺁبی یعنی مقدار آبی که در آن جای می گیرد تقسیم بندی می شوند که از جمله ی آن ها می توان به مخزن های ۱۲۵ گالنی، ۲۵۰ گالنی، ۵۰۰ گالنی، ۱۰۰۰ گالنی، ۱۵۰۰ گالنی، ۲۰۰۰ گالنی، ۳۰۰۰ گالنی، ۶۵۶۵ گالنی، ۹۸۰۰ گالنی، ۱۲۰۰۰ گالنی، ۲۰۰۰۰ گالنی و ۳۰۰۰۰ گالن اشاره نمود.
تمام مخزن های صنعتی به غیر از مخزن های 125 و 250 گالنی، استوانه ای هستند. علاوه بر این، تمام این مخزن ها از یک بدنه ی مخزن و دو عدسی برای کلگی، تشکیل شده اند. از دیگر ویژگی های مخزن های صنعتی می توان به دریچه های آدم روی (MANHOLE) آن ها اشاره نمود. این دریچه ها از مخزن های 9800 گالنی به بالا تعبیه می شوند.
استفاده از گاز مایع ال پی جی در خودروها
گاز مایع ال پی جی که در دنیا به اتو گاز یا سوخت پاک شناخته می شود یکی از مهم ترین سوخت های ماشین ها به شمار می رود. در حال حاضر در بسیاری از کشورهای دنیا نظیر ترکیه، کره جنوبی، ایتالیا، آمریکا، لهستان و روسیه از این گاز به عنوان سوخت ماشین ها استفاده می کنند.
کشور ترکیه، سالانه 5/4 میلیون تن اتو گاز و کشور کره جنوبی، سالانه 1/3 میلیون تن اتوگاز برای سوخت خودروهای خود استفاده می کنند. به طور کلی، سالانه 28 میلیون تن اتو گاز در دنیا مصرف می شود. اروپایی ها با این گاز، سوخت پاک می گویند.
اثرات زیست محیطی گاز مایع ال پی جی
اثرات زیست محیطی این گازها نسبت به سایر سوخت ها همچون بنزین و دیزل بسیار کمتر است. درست است که در پالایشگاه ها، گوگرد و سایر ترکیبات سنگین، باقی می مانند اما مقدار گوگرد این گازها بسیار کمتر از بنزین و دیزل است که البته این مقدار کم را هم می توان در سایر بخش های پالایشگاه، جداسازی کرد. اتفاقا با استفاده از گاز ال پی جی می توان به کاهش آلودگی های کلان شهرها کمک کرد. به همین دلیل است که اروپایی ها به این گاز، سوخت پاک می گویند.
دیدگاهتان را بنویسید