کاربرد پروفیل در صنعت و ساختمان سازی
کاربرد پروفیل در صنعت و ساختمان سازی
ساختمان سازی و صنعت از بخش های مهم اقتصادی کشور به شمار می روند. از پروفیل در ساخت ساختمان و صنعت استفاده می شود. پروفیل مربع یا مستطیل شکل توخالی، متداول ترین نوعی است که تولید می شود. بعد از شناخت آهن از پروفیل بسیار زیاد استفاده شد. بسیاری از پل های فولادی در زمان های قدیم با پروفیل ساخته شده اند.
در زمان های قدیم، ورق های فولادی پروفیل به هم پیچ می شدند.
امروزه نحوه اتصال پروفیل ها در ساختمان نیز تغییر کرده و با انواع جوشکاری می توان پروفیل ها را بهم متصل کرد. بعد از شناخت ویژگی های آهن و فولاد، استفاده از پروفیل ها به تدریج متداول شد.
بررسی جنس پروفیل
در واقع پروفیل مقاطعی تو خالی از جنس آهن است که برای ساخت و ساز و استحکام سازه از آن استفاده می شود. پروفیل ها در شکل های مختلف برای کاربردهای متفاوتی ساخته می شوند. در ابتدا پروفیل در دو دسته صنعتی و ساختمانی قرار می گرفت اما امروزه پروفیل گالوانیزه و کامپوزیت را نیز در دسته ای جداگانه قرار داده اند. در ادامه شما را به طور کامل با انواع پروفیل ها آشنا خواهیم کرد.
- پروفیل ساختمانی:
به آن گروه از محصولاتی گفته می شود که در صنعت ساختمان سازی از آن ها بهره گرفته می شود. این نوع پروفیل ها اهمیت بسیار بالایی دارند. این محصول در ساخت درب و پنجره های آلومینیومی خانه ها سهم بسزایی دارد. پروفیل نوع ساختمانی شامل چند شکل است:
- نورد گرم: این محصول از نورد گرم شمش فولادی ساخته شده و قوطی شکل است.
- نورد سرد: این نوع با شکل دادن ورق های فولادی با استفاده از روش خم کردن و پرس تولید می شود. محصولات تولید شده با این روش جهت کارهای سبک ساختمانی مانند ناودانی، تیرهای تکیه گاه سقف کاذب و چارچوب درهای ساختمان مناسب هستند.
- مرکب: این مدل از به هم پیوستن و ترکیب دو نوع سرد و گرم به وجود می آید.
- پروفیل صنعتی:
پروفیل صنعتی یکی از محصولاتی است که در صنایع مختلف مانند خودرو سازی، صنعت نظام و غیره استفاده می شود. این نوع پروفیل ها استفاده های تخصصی تری نسبت به نوع ساختمانی دارند. در صنعت خودرو سازی از اشکال قوطی مربعی و مربع مستطیلی استفاده می شود. در پروفیل های صنعتی خصوصیات مکانیکی و الکتریکی سطح مقطع از اهمیت زیادی برخوردار است. دانش فنی و تجهیزات موجود در کارگاه های تولید پروفیل صنعتی حرف اول را می زند. به همین دلیل، هر کارگاهی قادر به تولید این نوع پروفیل نیست.
- پروفیل مدل کامپوزیتی:
امروزه کامپوزیت ها سهم زیادی را در صنایع مختلف به خود اختصاص داده اند و پروفیل های مدل کامپوزیتی که در برابر خوردگی مقاوم تر از نوع معمولی آن بوده در مناطقی که شرایط آب و هوایی موجب بالا رفتن میزان خوردگی می شود بسیار متداول شده است. مقاومت بالای این کالا در برابر خوردگی، طول عمر سازه در برابر ارتعاشات را نیز افزایش می دهد. مقاومت بالا در برابر ارتعاشات باعث شده این نوع پروفیل برای مقاوم سازی ساختمان ها در مکان های زلزله خیز انتخابی مناسب باشد. این ویژگی کاربردی در کشور زلزله خیز ایران نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. در حال حاضر مناطقی که میزان خوردگی فلزات در آن جا بالاست مانند ارومیه یا ساختمان های جنوب کشور با مشکل خوردگی دست و پنجه نرم می کنند که با استفاده از کامپوزیت می توان این مشکل را تا حدودی برطرف ساخت. کامپوزیت همچنین در پل ها که به دلیل رطوبت زیاد احتمال خوردگی وجود دارد به شدت کارآمد هستند. از دیگر مزایای استفاده از کامپوزیت باید به سبک تر شدن سازه نیز اشاره داشت البته این موضوع نسبت به دیگر ویژگی ها از اهمیت کمتری برخوردار است.
به طور کلی یکی از دلایل افزایش اعتبار و طرفداران پروفیل کامپوزیتی را می توان صرفه جویی و بهبود مصرف نام برد، چرا که استفاده از پروفیل کامپوزیتی عمر مفید سازه را به میزان قابل توجهی افزایش داده و در نهایت کیفیت و طول عمر را به میزان قابل توجهی بالا می برد.
- مدل گالوانیزه:
مدل گالوانیزه شده نیز برای افزایش مقاومت در برابر خوردگی مورد استفاده قرار می گیرد. پروفیل upvc در ساخت پنجره های دو جداره کاربرد دارد. از فواید استفاده از نوع گالوانیزه در ساخت پنجره های یو پی وی سی، رفع مشکل هرز شدن پیچ ها و افتادگی بازشوهای درب و پنجره ها است. در طبقات پایین تر نیز با توجه به امکان نشست زمین ساختمان، پنجره ها در معرض فشار قرار می گیرند که در این شرایط نیز استفاده از پروفیل گالوانیزه شده توصیه می گردد.
اما در این شرایط باید به نکاتی نیز توجه داشت. با توجه به میزان فشار وارده به پنجره ها و بزرگی ابعاد پنجره، ضخامت و وزن پروفیل نیز باید افزایش یابد. ضخامت این محصول به طور معمول 1 میلی متر بوده و با توجه به کاربرد تا 2 میلی متر نیز متغیر است. پروفیل هایی که از جنس گالوانیزه ساخته می شوند مقاومت سازه را نیز افزایش می دهند. این پروفیل ها به خصوص برای ساخت درب و پنجره بسیار مفید می باشند. همان طور که گفته شد بیشترین استفاده این پروفیل ها در ساخت پنجره های عایق UPVC است. امروزه که ساخت و ساز برج ها رو به افزایش است، با توجه به دلایل گفته شده استفاده از پروفیل های گالوانیزه نیز افزایش پیدا کرده است.
ساختمان سازی و کاربرد پروفیل
ساختمان سازی باعث عمران و آبادانی در کشور می شود. از زمان های قدیم از پروفیل در بخش های مختلف ساختمان استفاده می شد. از تیر آهن های ناودانی و نبشی در بخش های مختلف ساختمان استفاده می شود. امروزه حتی برخی از ساختمان ها را با اسکلت های فلزی بنا می کنند. این نوع ساختمان ها در مقایسه با سایرین از مقاومت بسیار زیادی برخوردار هستند.
کاربرد پروفیل با ساختمان سازی در هم آمیخته است. از پروفیل در بخش های مختلف ساختمان مانند در و پنجره و نرده ها راه پله ها و حصارکشی استفاده می شود. پروفیل ها در ساختمان سازی به کار می رود.
از آن جایی که مقاومت این نوع پروفیل ها بالا است، بنابراین در همه نوع مناطق از این محصول استفاده می کنند. استفاده از پروفیل موجب استحکام بنا در برابر زلزله می شود. می توان متناسب با وضعیت، پروفیل را در بخش های مختلف ساختمان به کار برد.
پروفیل هایی که در صنعت ساختمان سازی استفاده می شود با نور گرم و سرد ساخته شده اند. آلیاژهای مختلف فلزی، بسیار مقاوم هستند. ترکیب فولاد با فلزات دیگر موجب استحکام بیشتر فولاد خواهد شد.
ساختمان سازی و کاربرد پروفیل هرگز جدا از هم نبوده اند. هر سال از پروفیل های مقاومی در ساخت بنا استفاده می شود. استفاده از پروفیل باعث می شود که برخی مصالح و مواد را در ساختمان سازی به کار نبریم. پروفیل هایی که در بخش های مختلف ساختمان به کار برده می شود، با فلزات و آلیاژهای مختلفی ساخته می شوند.
به همین دلیل است که برخی از پروفیل ها عمر بسیار بالایی دارند. از آن جایی که آلیاژها از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند به همین دلیل در صنعت ساختمان سازی بسیار زیاد از آن ها استفاده می شود. حتی امروزه بر استفاده از پروفیل ها در ساختمان سازی تاکید می شود..