پروفیل ساختمانی چیست
پروفیل ساختمانی چیست
به طور کلی پروفیل فولادی، مقاطع ثابت در طولی معین و از جنس فولاد هستند که در صنایع مختلف، به خصوص صنایع ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از پر مصرفترین محصولات فولادی نیز همین پروفیلها هستند که تنوع بسیار زیادی دارند. البته در بازار عموما منظور از پروفیل، بیشتر مقاطع مربع و مستطیل توخالی است اما ما در این مقاله از پروفیل به همان معنای کلی کلمه استفاده کردهایم.
انواع پروفیل فولادی
همانطور که گفته شده دو نوع پروفیل باز و بسته وجود دارد که انواع مختلفی دارند:
پروفیلهای بسته: لوله، پروفیلهای درب و پنجره، قوطی و … در این دسته قرار میگیرند و در واقع در بازار به همین پروفیلهای بسته، لفظ پروفیل میدهند و هرجا از این لفظ استفاده میشود، عموما منظورشان همین پروفیلهای بسته یا همان قوطیها با سطح مقطع توخالی مربع و مستطیل است. مقاطع کوچک پروفلهای بسته، در ساخت نرده، دربوپنجره، راه پله، پایه میز و صندلی، حصار کشی و … مورد استفاده قرار میگیرد از مقاطع بزرگتر نیز در ستون ساختمانها و هرجایی که نیاز به ایجاد مقاومت دارد، استفاده میشود، مواردی مثل شاسیکشی در تریلر یا نفتکشها؛ در واقع به خاطر قابلیت شکلپذیری و جوش، مقاومت، دقت و کیفیت؛ پروفیلها طرفداران زیادی دارند.
نحوه تولید پروفیل بسته نیز به دو شکل است، شرکتهای تولیدکننده پروفیلهای بسته(قوطی) را به دو روش مستقیم و غیر مستقیم تولید میکنند؛ در روش غیر مستقیم ابتدا ورق را به لوله تبدیل کرده و در ادامه شکل پروفیل مورد نظر را به آن میدهند.
پروفیلهای باز: ناودانی، ورق، تیرآهن، نبشی، تسمه و … نیز جزو پروفیلهای باز هستند. این محصولات عمدتا با نام خودشان در بازار خرید و فروش میشوند و مصارف بسیار مشخصی دارند که به کرات در آهن رویال به کاربرد و صنایع مصرفکننده این نوع پروفیلها پرداختهایم. البته در سالهای اخیر به دلایل مختلف اقتصادی میزان ساختوساز و پروژههای عمرانی کمی کاهش یافته و به همین نسبت نیز مصرف پروفیلها سیر نزولی داشته است، به همین دلیل برخی تولیدکنندگان به خاطر وجود بازارهای مناسب در کشورهای همسایه، تمایل زیادی به صادرات پروفیل دارند که با توجه به تحریمها، صادرات پروفیل نیز همچون باقی اقلام صادراتی با مشکلات و سختیهایی روبرو است.
البته پروفیلها را میتوان به اشکال دیگر نیز دستهبندی کرد، مثل پروفیلهای سبک و سنگین؛ تو پر و توخالی.
کاربرد پروفیل فولادی
پروفیل جدیدا استفادههای صنعتی زیادی دارد. از صنایع خودرو تا صنایع نظامی بخش عمدهای از فلز سازهها پروفیل هستند. اما با این وجود، هنوز هم بیشترین کاربرد را در صنعت ساختمان دارد. همچنین پروفیل بین مصارف مختلف ساختمانی بیشترین استفاده را در تولید در و پنجره دارد. همچنین انواع نردههای حفاظ را با استفاده از پروفیل میسازند. افزون بر این موارد، نردههایی که برای جدا کردن یک زمین با مالک خصوصی از سایر زمینها هستند معمولا از پروفیل استفاده نمودهاند.
پشتبام و سقف خانهها محل دیگری است که امکان دیدن پروفیل را دارند. به دلیل سبک بودن و مقاوم بودن در برابر خوردگی و رطوبت در پروفیل، از آن در سقف منازل استفاده میکنند. این استفاده در مناطق مرطوب پررنگتر میشود. پروفیل به دلیل داشتن ایمنی بالا و سبکی بین محصولات فلزی در صنایع پزشکی کاربرد فراوان دارد. همچنین کاربرد پروفیل مخصوصا در وسایل حمل بیمار و حمل مصدوم بسیار زیاد است. در پل عابر پیاده نیز پروفیل معمولا نقش جدی دارد. دلیل این استفاده سبکی و ایمنی آن است. همچنین پروفیل قابل حمل آسان است و ابتکار عمل بالایی به طراح سازه میدهد.
کاربرد پروفیل در صنایع مختلف
قوطی مانند بسیاری دیگر از مقاطع فلزی در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارد اما شاید بتوان مهمترین کاربرد پروفیل را در صنعت ساختمان، به خصوص در ساخت در و پنجره دانست. اندازه سطح مقطع این مصالح بسیار متفاوت است و همین موضوع کاربرد آن را گستردهتر میکند. پروفیل با سطح مقطع کوچک در نردهکشی دیوارها و ساخت نردههای فلزی راه پلهها کاربرد دارد و پروفیلهایی با سطح مقطع بزرگتر برای ساخت سازههای فولادی و ستونها به کار برده میشوند.
کاربرد پروفیلها فقط به صنعت ساختمان محدود نمیشود و در صنایع مهمی از جمله خودروسازی، کشاورزی، لوازم خانگی و ساخت ماشینآلات صنعتی از آنها استفاده میشود. در صنایع کوچکتر نیز مانند ساخت کرکره، چهارچوبهای در، سقف سولهها و تجهیزات صنعتی پروفیلها کاربرد بسیار زیادی دارند.
پروفیلهایی مربع و مستطیل که سطح مقطع نسبتاً بزرگی دارند که به پروفیل ستونی معروف هستند، علاوه بر کاربرد فراوانی که در ساختمان سازی دارند به دلیل قابلیت اطمینان بالایی که دارند در ساخت نفتکشها و تریلرها نیز استفاده میشوند. قوطیها کاربرد تزئیناتی نیز دارند و در ویترین فروشگاهها و رستورانها به کار برده میشوند؛ همچنین قوطیهایی که از استیل ضد زنگ تولید میشوند در محیطهایی که اسیدها و مواد شیمیایی حضور دارند مقوامت بالایی از خود نشان میدهند.