09132327334

انواع پروفیل ساختمانی

یکی از مهم‌ترین و پرکاربردترین مقاطع فولادی در ساختمان سازی پروفیل است. این محصول دارای دسته بندی‌های متعددی بوده و در انواع صنعتی و ساختمانی تولید و به بازار عرضه می‌شود. لازم به ذکر است که پروفیل در لغت به معنای تمامی مصالح ساختمانی اعم از میلگرد، تیرآهن و … بوده ولی در اصطلاح بازاری به قوطی‌های توخالی اطلاق گردیده که از شکل دهی به ورق‌های فولادی تولید می‌شوند.

انواع پروفیل

انواع پروفیل‌ها را می‌توان در همین ابتدای کار به دو دسته عمده تقسیم‌بندی کرد؛ دسته اول پروفیل‌های ساختمانی و دسته دوم صنعتی هستند. این نوع مقاطع ساختمانی بیشتر در ساخت در و پنجره و نرده کاربرد دارند و پروفیل‌های صنعتی بیشترین کاربردشان در صنایع خودرو است.

انواع پروفیل ساختمانی از لحاظ فرآیند ساخت

  • پروفیل نورد گرم

این نوع پروفیل از طریق فرآیند نورد گرم شمش فولادی تولید می گردد و پس از شکل گیری مشابه نوعی قوطی می باشد.

  • پروفیل نورد سرد

در مراحل اول این پروفیل شکل دهی شده و سپس از طریق خم کردن و پرس به مرحله نهایی می رسد. کاربرد این پروفیل ها عمدتاً در قسمت های سبک مانند چارچوب درب و پنجره، ناودانی ها و سقف کاذب می باشد.

  • پروفیل مرکب

پروفیل مرکب یا پروفیل ترکیبی از ترکیب پروفیل سرد و گرم تولید می گردد که شکل و ابعاد پروفیل در دو نوع باز و بسته موجود است.

انواع پروفیل ازلحاظ شکل ظاهری

به طور کلی پروفیل ها از لحاظ شکل ظاهری به دو دسته ی باز و بسته تقسیم بندی می گردند؛ که هرکدام از این پروفیل ها به شرح زیر می باشند:

  • پروفیل های بسته

این نوع از پروفیل ها به دلیل بسته بودن شکل ظاهری به این نام معروف می باشند که ازجمله آن ها می توان به پروفیل لوله و قوطی، درب و پنجره ساختمانی، پروفیل درب های کرکره برقی و پروفیل های پی وی سی اشاره کرد.

  • پروفیل های باز

این نوع از پروفیل ها نیز با توجه به شکل ظاهری نام گذاری شده و به طور معمول شامل تیرآهن، تسمه، میلگرد، ناودانی، نبشی، چهار پهلو و هاش می باشند. همچنین لازم است بدانید که عمده کاربرد این نوع از پروفیل ها در پوشش سقف سالن های بزرگ مانند سالن های ورزشی، سوله ها، پارکینگ و انبار است.

آشنایی با انواع پروفیل ازنظر کاربرد

به طور کلی پروفیل ها به دو دسته ی ساختمانی، آلومینیومی، کامپوزیتی، گالوانیزه و صنعتی تقسیم می شوند که دراین بین هدف ما آشنایی شما با انواع پروفیل و شناخت بهتر آن ها است.

  • پروفیل های صنعتی

این نوع از پروفیل ها با کاربردهای وسیع در صنایع گوناگون همچون خودروسازی، نظامی و مواردی از این جنس تقسیم بندی می شوند.

  • پروفیل ساختمانی

همان طور که در بخش قبلی نیز اشاره کردیم پروفیل ساختمانی شامل سه دسته به نام پروفیل نورد گرم، پروفیل نورد سرد و پروفیل مرکب می شود که هرکدام از آن ها را به تفضیل در بخش قبلی مقاله توضیح دادیم.

  • پروفیل کامپوزیتی

امروزه پروفیل های کامپوزیتی به میزان زیادی در صنعت ساختمان سازی به ویژه ساختمان سازی در شرایط آب و هوایی مرطوب که احتمال خوردگی در آن بسیار بالا است، رواج زیادی داشته است.
دلیل عمده استفاده از این پروفیل ها و مزایای استفاده از این نوع پروفیل، جلوگیری از پدیده خوردگی و افزایش عمر سازه در برابر ارتعاشات و لرزش هایی همچون زلزله است. این نوع پروفیل به دلیل خاصیت غیر کشسانی که دارد، در برابر لرزش و خوردگی مقاوم تر است. علاوه بر این ها استفاده از پروفیل های کامپوزیتی باعث سبک تر شدن وزن نهایی بنا و ساختمان می شود.

  • پروفیل آلومینیومی

همان طور که میدانید پروفیل آلومینیومی در دو قالب ساختمانی و صنعتی تولید می شود. از این پروفیل در ساختمان سازی به عنوان در پنجره و غیره استفاده می شود. در سایر صنایع نیز از پروفیل آلومینیومی به عنوان قطعات مختلف صنعتی استفاده می شود.

یکی از مهم ترین تفاوت های پروفیل آلومینیومی با آهن در ساخت درب و پنجره آن است که پنجره ها و در های آهنی انرژی بیشتری را هدر می دهند، اما پنجره های آلومینیومی در بهینه سازی مصرف انرژی نقش بالایی دارند. همچنین استفاده از پروفیل آلومینیومی به خاطر رنگ روشن و سفیدی که دارد، احساس زیبایی و جلوه خاص تری به ساختمان می دهد.

  • پروفیل گالوانیزه

پروفیل گالوانیزه برای مقاوم سازی هرچه بیشتر درب و پنجره های یو پی وی سی کاربرد پیدا کرده است. از مزایای استفاده از پروفیل گالوانیزه در این نوع پنجره ها، جلوگیری از هرز شدن پیچ ها و افتادگی بازشو ای درب و پنجره است.

از دیگر مزایای استفاده از پروفیل های گالوانیزه، افزایش مقاومت و استحکام در برابر فشارهای جوی در ارتفاعات بالا است. ساختمان ها و برج ها در ارتفاعات زیاد با نیروی باد مواجه هستند و این نیرو به طور قابل ملاحظه ای به پنجره ها فشار وارد می کند. در طبقات پایین تر نیز در اثر نشست ساختمان، ممکن است پنجره ها در معرض فشار قرار بگیرند.

همچنین لازم به ذکر است که ضخامت پروفیل های گالوانیزه معمولاً از یک میلی متر شروع و برحسب استفاده تا دو میلی متر نیز افزایش پیدا می کند. نکته قابل توجه این است که هرچه سطح پنجره بزرگ تر باشد، فشار وارده به پنجره نیز بیشتر می شود و به مراتب ضخامت پروفیل های گالوانیزه نیز باید افزایش یابد.

کاربرد انواع پروفیل

پروفیل مصارف زیادی در ساختمان سازی، صنعت و راه سازی دارند، اما می توان از بیشترین کاربرد آن ها در صنعت ساخت در و پنجره های آهنی نام برد. پروفیل ها به شکل مربع و مستطیل وجود دارند که در مقاطع کوچک آن جهت نرده های فلزی برای در و پنجره ها، راه پله ها، نرده کشی دیوارهای کارخانه ها، پیاده روها و نیز خیابان ها استفاده می گردد، اما مقاطع بزرگ تر پروفیل ها به ستونی معروف هستند که در ساخت ستون و اسکلت فلزی کاربرد دارد. همچنین سایر کاربردها به صورت خلاصه وار شامل:

  • استفاده در صنعت خودروسازی
  • در ساخت پایه میز و صندلی
  • نوع زِد آن جهت پوشش سقف سوله ها
  • ساخت چهارچوب درهای بزرگ آهنی با استفاده از پروفیل نبشی
  • ساخت کرکره های مغازه با استفاده از پروفیل ناودانی

برای خواندن مقالات مشابه کلیک کنید